Yukarıdaki tabloda antep fıstığı fiyatlarının kırmızı kabuklu bazda 2009 yılından bugüne kadar olan gelişimini görebilirsiniz.
Tablodan da görüleceği üzere 2017-2018 sezonunda antep fıstığı fiyatları tarihinin en yüksek seviyelerini gördü.
Kırmızı kabuklu bazda 40 TL/KG seviyelerine kadar ulaştı. Üç ay öncesine kadar beklentimiz Eylül ayının sonlarına doğru fiyatların 25 TL/KG seviyelerine kadar gerileyebileceği yönünd Ancak son birkaç ay içerisinde yaşanan gelişmeler sebebi ile bu beklentimiz gerçekleşmedi. An itibari ile kırmızı kabuklu antep fıstığı fiyatları 30-32 TL/KG bandında dalgalanıyor. Tahminlerimizi yaparken kur, faiz ve enflasyon üçlüsünü her zaman dikkate almışızdır. Kur ana trendinin yukarı yönlü olduğu ile ilgili hiçbir tereddütlümüz yoktu lakin bu kadar hızlı ve sert olacağını beklemiyorduk.
Ekonomik parametreler her zaman fiyat oluşumunda önemli bir paya sahip olmuştur. Ancak son 10 yılda fiyat oluşumundaki payı hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Dolayısı ile piyasalar şu anda antep fıstığı ya da herhangi bir hammaddenin gelecek dönem fiyat tahminlerini yaparken en kritik parametre olarak ekonomik verileri göz önünde bulundurulması gerekiyor.Son 10 yıldır faizler %7-8 seviyelerinde iken şu anda neredeyse %40 seviyelerinden işlemler yapılıyor.
Şu anda antep fıstığına oldukça yüksek bir talep var. Ancak bu günkü talebe bakarak antep fıstığı fiyatlarının düşmeyeceğini söylemenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Yurt içi talep miktarının bugünkü ekonomik koşulları baz aldığımızda geçtiğimiz yıllara oranla düşeceğini görebiliyorum. Ayrıca yurt dışı talebinin ne kadar sürdürülebilir olduğu henüz net değil,ancak yine de Antep fıstığı ihracat miktarında muhakkak bir artış olacaktır, lakin bu artış oranı %100 bile olsa ki bence çok olası değil, yurt içindeki daralmanın artan ihracat miktarının daha üzerinde olması muhtemel senaryo gibi gözüküyor. Dolayısı ile dip toplamda talebin daralacağı buna bağlı olarak ana trendin yatay ya da aşağı yönlü bir seyir izleyeceği kanısındayım.
Bu eksende rekolte ile ilgili sorun görmediğimiz 2018-2019 sezonunda Ağustos-Eylül aylarındaki talebi referans almak yanıltıcı olacaktır.
Ekonomik veriler stabil olsa bu tahmini güçlendirecek bir çok veriye sahibiz. Ancak özellikle ekonomik belirsizlikler ileriye dönük tahminlemede yanılma payımızı arttırıyor. Günün sonunda burası Türkiye ve antep fıstığı piyasaları son derece sığ piyasalar olduğu için ileriye dönük tahminlerimizi sürekli güncellemek durumundayız.